Deprem Testi Nedir?

Deprem Testi; bilhassa yeni inşa edilen binaların denetlenmesi ve bu denetlenme sonucunda binaların güvenilir olduğuna dair onay verilmesi sürecidir. Bu noktada, yapının istenilen kriterleri karşılayamadığı takdirde yapı denetimden geçemeyeceğini söylemek gerekir. Bu hallerde, binanın çok daha güvenli olmasını sağlayacak olan birtakım aşamalardan geçmesi şarttır. Eksiklerin ve kusurların giderilmesinin ardından binanın tekrar denetime tabi tutulması gerekmektedir.

Deprem Testi; inşaat sektörünü ifade etmektedir. Yapı denetim firmaları sayesinde binalar; temel atma sürecinden başlanarak tüketiciye sunulma aşamasına kadar denetlenmektedir. Sonuç olarak, yapının her bir inşa aşamasına onay verilip verilmemesinden yapı denetim firmaları sorumlu olmaktadır. Yapı denetim; belirli bir kıdeme ve tecrübeye sahip olan mimar ve mühendisler tarafından yapılmaktadır. Buna ek olarak, yapı denetimin mevzuatlara uygun olarak yapıldığını da eklemek gerekir.

Denetim Süreci Nasıl İşlemektedir?

Deprem Testi; ciddi bir deprem riski altında bulunan Türkiye için oldukça önemli bir sektördür. Yapı denetimin yalnızca deprem için değil farklı doğal afetler için de yapıldığını söylemek gerekir. Bu sayede, bilhassa yeni yapılan binalarda güvenlik ön plana çıkarılmaktadır. İnsanların çok daha güvenli bir şekilde hayatlarına devam etmesini sağlayan yapı denetim; ülkemiz adına hayati önem taşıyan sektördür.

Deprem Testi firmalarının denetim süreçlerini üstlendikleri inşaatlara dair tüm sorumluluğu üstlerine aldıklarını ifade etmek gerekir. Bu noktada, binalarda oluşması muhtemel hasarlardan da yapı denetim firmaları sorumlu tutulacaktır.

Deprem Testi yetkili mühendislik büroları tarafından yapılmaktadır. Mevcut durumdaki bilgilere göre teknik üniversite onayı da yönetmelikteki kriterlere göre yapılması gerekir. Doğru işlem adımları atılarak yapılması gerekenler kapsamlı yapılması gereklidir. Karar verebilmemiz için önemli kriterdir. Kapsamlı olmayan deprem testleri doğruluğu konusunda da yanlış karar almamıza sebep olmakta ve yeni mağduriyetler türetmemesi için bu konuya dikkat çekmek istedim.

Deprem Testleri yönetmelik te belirtilen kriterlere göre yapılması gerekir. Yetkili inşaat mühendisi tarafından sorumlu olup statiker mühendisin kontrolünde işlemlerin yapılması gerekir. Bu doğruluda yapılması ve önlem alınması gereklidir. Sizlere daha iyi hizmet sağlamak için bütün bilgileri tarafınıza sözleşme yapılarak sunulur ve hizmet sağlayıcı arkadaşımız eşliğinde işlemleri yürütmekteyiz.

Deprem testlerinin diğer isimlerinden birde bina sağlamlık testi ve bina dayanıklılık testidir. Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğinde bu durum 15 . Maddede belirtilmiş olup 15. Maddenin mevcut yapıların performans analizi şeklinde geçmekte ve anlatılmaktadır. Buradaki önemli hususlar statiker mühendisleri tarafından teşhis etmesi gerekir. Bu ayrıca lisanslı inşaata mühendisleri tarafından yapılması gerektiği statiker mühendisler tarafından yazılmayan testler hatalı olmakta ve Türk ceza kanununda taksirli ölüme sebebiyet vermek gibi yargılama yapılmaktadır. Yanlış bilgi ile verilen ve mevcut yapıda statiker mühendis kontrolünde alınmamış karotlarda binaya zaiyat verdiğinde kasıtlı ölüme sebebiyet vermeye girmektedir. Bizler burda doğru bilgiler sizlere vererek danışmanlık yapmakta ve doğru bilgiler olması için çalışmaktayız.

Deprem Testi yapılacak Yapı ile ilgili mal sahibinin yetki vermesi ile statiker mühendisleri tarafından yetki verilmesi yeterlidir. Buradaki önemli husus bina sahibinin olması gerekir. Mal sahibinin dışında işlem yazılmasıda doğru olamayıp suç oluşturmaktadır.
Deprem testi bina ile ilgili karot alınması, sıyırma yapılması, röntgen çekilmesi, rölöve alınması ve zemin etüdü yapılması gerekir. Eğer karot, sıyırma ve röntgen çekilmiş kat varsa tekrar alınmayıp tekrar alınması bakanlık izni ile olmaktadır. Rölöve yapılmadan önce mevcut yapı bilgilerinin edinilmesi gerekir bunun üzerine bilgiler toplanması önemlidir.

Deprem Testi hazırlanması için bazı bilgilerin edinilmesi gerekir.
Bu bilgilerden bazıları bina bilgileri ilgili belediyelerinin imar arşivlerinden elde edilmesi ve çıkan bilgilere göre bilgiler elde edilmeli ve mevcut bilgilerle teyit edilmesi gerekir. Bina bilgileri paket programlara statik projelerin aynen işlemesi gerektir bu şekilde yapılaması Türkiye bina deprem yönetmeliğini 15. Maddede kapsamlı düzeyli olarak belirtilmektedir. Kapsamlı düzey yapılmadan somonlu düzeyli yapılması binayı yanlış değerlendirme olmaması için önemlidir. Çünkü veriler gerçekler üzerine girmesi kapsamlı seviyede belirtilmiştir. Sınırlı düzeyli ve asgari düzeyli ise tahmin ve varsayımlardan oluştuğu için doğruluk oranı düşük olmaktadır. Bu yüzden kapsamlı hesaplamaları yapılması gerekmektedir.

2007 Deprem yönetmeliği yeni değişikliklerle 2018 Bina deprem yönetmeliğine geçilerek bina hakkında daha detaylı araştırma yapılmasını önemsemektedir.
Deprem Testlerinde en önemli kriterlerden biride yağının nasıl yakılmış olduğudur. Binanın fen adamları tarafından Yapım şartlarına uygun olmasıda gereklidir. Yapının testleri dışında kalan bu Yapım kuralları fenni rapor denir ve proje ve uygulama mühendisleri tarafında yetkili kişiler tarafından bilinmektedir. Bu kişiler yapımdan sorumlu olduğu gibi Yapı ile ilgili bilgileride görüşlerinde belirtirler.
Fenni raporda deprem testlerinden farklı olarak statiker mühendislerinin uzmanlaşmış halidir. Ülkemizde çok fazla olamamakla birlikte sayıları çevre ve şehircilik bakanlığı tarafından listelenmektedir.

Deprem testlerinde çalışması gerekli firmalar iste statiker proje mühendislik büroları yetkisinde Yapı laboratuvarı, mimarlık ve jeoloji mühendisleri tarafından yapılmaktadır. Her firma kendi yetkisi çerçevesinde görevini ifa etmesi gerekir.

Deprem testi şartnamesinde neler yapılacağı hususunda statiker mühendisten yapılacaklar hakkında fiyat listesi alınarak sözleşme yapılması ve müşavirlik firması, teknik üniversiteler veya İmo tarafından inceleme yaptırılması gerektir. Çünkü işlemler tek mühendise bırakılmadan ve yaptıklarının kontrol edilmesi açısından önemli görmekteyiz.

Müşavirlik firmaları olarak en güvenli kurum olan İstanbul Teknik Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi görülmektedir. Ayrıca İnşaat Mühendisleri Odasındaki piyasa işlemlerini iyi bildiklerinden buradaki mühendislerin kontrolünde yapılması bizce gereklidir. Yasal olarak 10 kat üstü ve kütle katılım oranına göre tasarım gözetmeni zorunluluğu vardır. Bunun dışındaki yapılarda gerekmemektedir. Daha kapsamlı bir rapor için biz tavsiyede bulunuyoruz. Sizlere faydalı bilgiler vermek için bilgilerimiz paylaşıyoruz. Çünkü bizim için paylaşılmamış bilgi hiçbir işe yaramaz düşüncesiyle herkese mutlu günler…

Bina sağlamlık raporu ve bina depreme dayanıklılık raporlarında deprem testlerine benzer olmakla birlikte farklılıkları statiker mühendisler tarafından takdirine göre değişmektedir. Yaptıracağız her işlem için mühendisinizden bilgi alın ve yanlış olmasın diye müşavirlik firmaları ile anlaşma yoluna gidiniz. Bizce bu durum gereklidir. Ülkemizde uygulamalarda sorunlar olmaması dileğiyle mutlu günler…